2012. június 5., kedd

Egy kenceficőz naplójából... IV.

Néhány tipp, ami a napokban felmerült a házi kenceficekészítésből kifolyólag:

1. Valaki emailben kérdezett az uborkakivonatról. Nos, én a linkelt terméket csak télen használom, mert akkor elég csoffadt kígyóuborkákat lehet venni, de nyáron saját magam készítem, nagyon egyszerűen: Lereszelek egy-két kígyóuborkát, naggyon-naggyon erősen kinyomogatom, leszűröm, és egy sötétszínű (kék vagy barna) patikai üvegben berakom a hűtőbe, 7-10 napig simán eláll. A reszeléket pedig - hogy semmi se vesszen kárba - belekeverem a reggeli zöldturmixunkba, vagy a délebédi zöldsalátába, egy részét pedig odaadom a teknőseimnek, mert ők egyszerűen imádják, teljesen bedugják a kis fejüket a reszelékkupacba, és cuppogva nyelik, mint kacsa a nokedlit, illetve mint teknős az uborkát.

2. Némely webáruházban árulnak készleteket kezdő kenceficőzök számára, alapanyagokkal, eszközökkel, tégelyekkel, és mérleggel. Nem rossz az összeállítás, de én magam máshogy állítanám össze, mivel nem vagyok híve a vízalapú hirdatálókrémeknek, korábban kísérleteztem velük ugyan, de mára már rájöttem, hogy feleslegesek a bőrnek, mivel felborítják a bőr vízháztartását, és pont a víztartalmú hidratálókrémeknek köszönhetően kezdünk el ráncosodni, és azoktól lesz az az érzésünk arcmosás után, hogy feszül, húzódik a bőr, és kívánja a krémet. Én már vagy éve nem használok hidratálókrémet, csak nagyon-nagyon vékonyan szoktam feltenni egy keveset a sheás kézkrémből, és onnan tudom, hogy sokkal jobb a bőrömnek, hogy előfordul néha, hogy arcmosás után el is felejtem rögtön bekenni, mégsem érzem soha azt a kellemetlen száraz, feszülő érzést. Meg persze megiszom mellette 2-3 liter vizet egy nap, az is elég jól hidratál.
Szóval visszatérve a készletre, én a fentiek miatt kihagynám belőle az emulgátorokat, mindent, ami a hidratálókrémekhez kell, és inkább méhviaszt meg egy jó gélképzőt tennék bele helyettük. Én ezt a listát állítottam össze, szerintem sokkal használhatóbb, és kijön belőle néhány egyszerűbb, de hatásos krém:

- egy precíziós mérleg (lásd 3-as pont)
- min. 1 hőálló üvegedény (250 ml-es)
- 100-200 gr sheavaj
- 2-3 hidegen sajtolt olajféle (oliva, mandula, ligetszépe stb)
- 2-3 fajta illóolaj ízlés szerint (levendula, teafa stb)
- méhviasz
- egy doboz e-vitamin kapszula (gyógyertárból)
- egy egyszerű gélképző (nálam a xanthán gumi a favorit)
- egy üveg desztillált víz (ioncseréltnek is nevezik, nagyobb boltokban a vasalós részlegnél árulják általában, nem drága)
+ 1-2 üvegtégely kb. 30-50 ml-esek
+ 1-2 újratölthető ajakápoló stift
+ egy tejhabosító alkalmatosság, klasszisokkal megkönnyíti a krémkeverést
+ egy zacskó szódabikarbóna vagy cink-oxid por, ha dezodort is akarunk készíteni

Tartósítószert az e-vitaminon kívül én nemigen használok, mert nem készítek víztartalmú krémeket, és csak a kézkrémet készítem egyszerre nagyobb mennyiségben, de az zsíros krém, és a hűtőben tárolom, soha nem romlott még meg, de ha valaki mégis kísérletezni szeretne vizes krémekkel is, akkor még valami tartósítószert is be kell szereznie, de sajnos nem tudom milyet érdemes, mert nem ismerem őket.

3. Precíziós mérleg. Ha valaki hosszabb távra tervezve vág bele a házi kozmetikumkészítésbe, akkor ezt a tételt nem nagyon úszhatja meg, de azt tanácsolom, hogy mielőtt döntesz, kérdezz rá a fodrászodnál vagy a kozmetikusodnál, mert ők gyakran használnak kozmetikai precíziós mérleget, és lehet hogy a saját eszközforgalmazójuktól beszerzési áron olcsóban meg tudják rendelni, mint a boltban kaphatókat. Ha jóban vagytok, akkor szívességből biztos megteszik. Ezt a fülest a sógórnőmtől kaptam, aki fodrász, ő ajánlotta nekem amikor szóbakerült, de addigra én már sajna beszereztem az enyémet, úgyhogy lecsúztam a bizniszről, de azért megjegyeztem, mint lehetőséget.

4. Időközben az említettek mellett találtam még pár magyar webáruházat, akik árulnak alapanyagokat és eszközöket, itt vannak a linkjeik, érdemes böngészni köztük:

- Creativiky
- Nagymami Kincsestára
- Hagyományosan.hu
- jomtom.hu
- Zöldbolt
- Andió
- ZöldABC

Ha találok még, vagy ajánlanak továbbiakat, akkor kiegészítem a listát.

Kérdéseket, óhajokat-sóhajokat szívesen várok kommentekben, vagy emailben, tőlem telhetően igyekszem válaszolni, vagy segíteni utánajárni ha valami felmerül.

5 db. zsibongó tömeg:

Névtelen írta...

Köszi ismét a tippet,így nem leszek elhamarkodott,és a te ajánlásod szerint fogok válogatni.

Szép napot!
időjárásjelentés Szolnokról:
Borús, esős frontokkal dúsított ecet és hársfa virág illattal átitatott idő.

Üdv:
V, Andi

Névtelen írta...

A belinkelt webáruházak közül az Andiót és a Zöld ABC-t nem ajánlom, mindkettővel rosszak a tapasztalatok! Viszont jó szívvel ajánlom helyettük a Zöldboltot. (www.zoldbolt.hu)

Mademoiselle írta...

Köszi, beteszem a Zöldboltot is, de jó lenne, ha kicsit részletesebben elmondanád, hogy milyen rossz tapasztalataid voltak a másik kettővel, mert így közelebbi infó nélkül, névtelen kommentre nem szeretném levenni a linkeket, remélem megérted :-)

Névtelen írta...

Szia!
A nagy kedvenceim nincsenek a listán :(
Naturkence.hu
Ökokuckó.hu

Mademoiselle írta...

Dehogyisnem, az egyes részben vannak :-)