2012. június 3., vasárnap

Egy kenceficőr naplójából... II.

Ma nincs bevezető, rögtön a receptekkel kezdem:

KRÉMDEZODOR

- 15 gr sheavaj
- 15 gr extra szűz olivaolaj
- 7 gr cink-oxid por
- 5 gr keményítő
- 6-6 csepp citrom és rózsafa illóolaj

Ezt a receptet egy az egyben átvettem Lukréciától, épp csak kicsit más mennyiségekkel. Nem szoktam túl sokat készíteni belőle egyszerre, mert a fele mennyiség is elég sokáig kitart, viszont mindenkinek csak ajánlani tudom, nálam már tavaly is bizonyított.
A cink-oxid por egy fehér színű, természetben előforduló anyag, antibakteriális hatású, a bőrbe nem szívódik fel, vékony filmréteget képez a bőrön, megóvja a külső hatásoktól, ezért szokták babapopsi krémekben használni, a Neogranormon is ettől olyan fehér például. Elég olcsón lehet hozzájutni Magyarországon is, találtam ITT és ITT és ITT is.

A sheavajat gőz fölött összeolvasztom az olivaolajjal, leveszem tűzről, hozzákeverem a cink-oxid port, a keményítőt, és amikor már igazán kihűlt, akkor hozzáadom a citrom és rózsafa illókat. Ezzel a két illóval nagyon finom és friss illatú lesz a krém, én már az első keverés óta ezt használom, mert nagyon jól harmonizálnak egymással, de persze nyugodtan ki lehet próbálni más illatokat is.
Amikor elkészült, tégelybe töltöm a krémet, és szobahőmérsékleten 24 órát állni hagyom, hogy összeérjenek benne a dolgok, és kialakuljon a végső textúrája.


ARCTONIK
kétfázisú arctisztító és sminklemosó száraz bőrre

- 1 citrom leve
- körömvirágfőzet
- 10 gr búzacsíraolaj
- 5 gr lenmagolaj
- citrom és levendula illók (kb. 20-20 csepp)
- E-vitamin

Kifacsarom egy citrom levét, leszűröm, és hozzáadok annyi körömvirágfőzetet, hogy együtt 75 grammot tegyenek ki. Egy másik edénybe kimérem az olajokat, hozzáadom az illókat és a vitamint, jól összekeverem, majd összeborítom a citromos körömvirágfőzettel.
Természetesen soha nem fog összekeveredni a két rész, ezért használat előtt mindig jól felrázom az üveget, vattapamacsra öntök belőle egy keveset, és átdörzsölöm vele az arcomat. Sminklemosásra is alkalmas. Kb. egy hónapig eláll.


KÉZKRÉM, SEBKENŐCS

- 120 gr vaj (shea + kakaó)
- 12-12 gr olaj (körömvirág, sárgarépa, orbáncfű, aloe, oliva)
- 15 csepp kamillailló
- 25 csepp teafaolaj
- 30 csepp levendulailló

Ez nálunk az univerzális bibikrém, mindenre ezt kenjük, mint a windexet a Bazi nagy görög lagziban. A férjem orvosként egy átlagos rendelői napon több tucatszor mos kezet, minden páciens után minimum, aztán még ott van a műtét előtti bemosakodás, ami szintén nem túl bőrbarát, úgyhogy szegénykémnek a kézbőre állapota egy állandó probléma volt korábban, télen sebesre repedezett, fájt és nagyon csúnya volt, bármit kent rá, semmi nem használt. Amikor aztán felfedeztem a házi kenceficék világát, az első dolgom volt kifejleszteni egy hatékony bibikrémet neki, beleborítottam mindent ami nyugtat és gyógyít és fertőtlenít, jó sokáig kísérleteztem az arányokkal, és végül ez lett a végeredmény, a tökéletes kézkrém száraz, problémás bőrre. Azóta teljesen rendbejött a férjecském keze, idén télen egy kicsit sem repedezett ki, mindig puha volt, és egészséges.
Jó nagy adagokat szoktam belőle főzni egyszerre, néha még a dupláját is a megadott mennyiségnek, mert gyorsan fogy, a férjem naponta többször is bekeni vele a kezét, és én is, ha kiszárad a házimunkától.
A shea és kakaóvajat gőz fölött összeolvasztom az olajokkal, majd leveszem a tűzről, és ha kissé kihült, akkor hozzákeverem még az illókat is. Két nagy tégelybe töltöm, és beteszem a hűtőbe, és ott is tartom, és mindennapi használatra mindig csak annyit kanalazok ki belőle, amennyi egy kisebb (30-50 ml-es) tégelyben elfér, nekem is van egy állandó kis tégelyem, a férjemnek is, és a munkahelyén is tart egyet belőle. Hűtőben jó sokáig eláll, de ezt még nem teszteltem, mert nálunk elég hamar elfogy, másfél-két havonta újrafőzöm a fenti mennyiséget.


TESTÁPOLÓ TÖMB (1 "muffinnyi" darab)

- 30 gr kakaóvaj (vagy sheavaj, vagy mindkettő)
- 15-15 gr mandula- és jojobaolaj
- 13 gr méhviasz
- 1 púpozott tk. keményítő
- 15-20 csepp levendulailló

Erről már írtam itt egyszer a Kacatérián, úgyhogy most csak címszavakban, hogy egy helyen legyen az összes recept: A vajat és az olajat gőz fölött összeolvasztom a méhviasszal, majd leveszem a tűzről, és hozzákeverem a keményítőt (ettől púderes hatása lesz a krémnek), belecsepegtetem az illóolajat, és formába öntöm. Bármilyen szilikonforma megfelel, abból könnyű kiszedni. Pár óra alatt kihűl és megdermed a töm, ki lehet szedni a formából, és használatba venni. Én zuhanyozás után, még a kádban szoktam vele átdörzsölni a vizes bőrömet, úgy jobban beszívja a krémet, és finom puha lesz tőle a bőr.


Mára ennyi, holnap jövök a maradékkal,
nézzetek be, ha van kedvetek!

15 db. zsibongó tömeg:

Laucica írta...

Hm-hm, igen, kell, kell, kell nekem is! De a fehér réteg nem hagy foltot a ruhán? (ez olyan izés kérdés, na, mindegy, ma nem vagyok túl fitt). Most már tényleg csak idő (és bátorság) kérdése és nekiállok ennek a kotyvasztásnak én is, nagyon köszönöm a bejegyzést!!!!!

Mademoiselle írta...

Nem hagy foltot. Azt mondjuk nem tudom hogy csinálja, de tény, hogy nem hagy :-)))

vjudit írta...

Szia! Beszerzési fázisban vagyok, és felmerült bennem, hogy jól értem-e: a bibikrémbe összesen 5x12 gr., tehát 60 gr. olaj kell? Aloe olajat nem nagyon találok, lehet valamivel helyettesíteni? Köszi.

Mademoiselle írta...

@vjudit: szia, igen 60 gr olaj kell, mindig feleannyi, mint amennyi vajfélét használsz. Én nem mindig méregetem ki grammra pontosan az olajokat, hanem fölteszem a mérlegre, és öntögetek mindegyikből a pohárba, míg összesen 60 gr nem lesz.
És nyugodtan helyettesítheted másféle olajjal az aloét :-)

vjudit írta...

köszike a segítséget! :)

Kriszta írta...

Na kérem elvesztem! Már állítom össze a rendelendőimet... kissé nyűgös a dolog, mert próbálok mindent egy helyről beszerezni a szállítási ktg. miatt, de azért haladok. Az adta az utolsó lökést, hogy egyszerűen nem találok alumíniummentes férfi deót, és Lilla popsikrémje tele van káros anyagokkal :/

Egy kérdésem lenne most: a férjednek is készítesz krémdezodort? Ha igen, ő szereti használni? És milyen illatokat ajánlasz bele? Láttam, hogy Lukrécia férfiaknak állította össze az illatát, de kíváncsi lennék több véleményre is, látatlanban nem akarok feleslegesen összevásárolni egy csomó illóolajat.
Előre is köszi! :)

Kriszta írta...

Meg még azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a kakaóvaj tömb és a pasztilla között? A pasztilla miért olcsóbb vajon? Nem olyan jó minőségű, szerinted?

Mademoiselle írta...

A Daninak a citrom és a teafa bevált, mást nem teszek neki bele, mert mindent lebüdiz :-))

Eleinte nem szerette használni, de meg kellett szoknia, mert könyörtelen voltam :-)

A kakaóvaj tömb és pasztilla közötti árkülönbség előttem is rejtély, fogalmam sincs. Nem volt odaírva, hogy finomított, vagy ilyesmi?

Kriszta írta...

Ó, nagyszerű, akkor én is a citrom-teafa kombinációt fogom kipróbálni, az úgyis kell másba is :)

No megnéztem, a pasztillához az van írva, hogy dezodorált, szóval ez finomított lehet vagy mi, nem értek hozzá. Minden esetre eldöntöttem, hogy inkább tömböset veszek, a pasztillához nincs nagy bizodalmam.

Hú, én annyira izgulok, még itthon be kell adagolnom páromnak, hogy mennyibe fog kerülni nekünk ez a beruházás, de mindenképp meggyőzöm :)
Nagyon köszönöm a segítséget!

Kriszta írta...

Jajj, még egyet akartam kérdezni, aztán végre békén hagylak: a krémdezodor nem hagy olajos foltot a ruhán?

Mademoiselle írta...

Érdekes módon nem hagy foltot a ruhán, de még fehéret se a feketén, amit nem tudom hogy csinál, mert nagyon fehér a krém, olyan fehér mint a neogranormon, ugyanaz van benne, a cink-oxid por.
Ha elkészítesz valamit írsz majd, hogy vált be?

Kriszta írta...

Nagyszerű :)

Persze, mindenképp beszámolok! Most egy darabig nem leszek itthon, de utána belekezdek a kotyvasztásba, már nagyon várom :)

Kriszta írta...

No hát a napokban kotyvasztottam kicsit: a csoda kézkrémedet és a krémdezodort.
A kézkrémhez persze alig kaptam valamit a te hozzávalóidból, úgyhogy kreáltam egy hasonlót: shea vaj, kakaóavaj, olíva olaj, kamilla olaj, körömvirág olaj, teafa olaj, levendula és bergamott illó került bele. Jelentem szuperül működik :) Lillus tegnapelőtt felhorzsolta mindkét térdét, lefertőtlenítettem és minden elalvás előtt bekenem a krémmel, tök szépen gyógyul :) Meg a kezem is minden este kenem vele. Szóval ez nagyon oké :)

A dezodor viszont kudarc :( Maga a krém jól sikerült (azt leszámítva, hogy jázmin illó helyett véletlenül teafát cseppentettem bele, aztán nem győztem helyrehozni a malőrt), viszont nálam nem hatásos :( Délutánra már fincsi büdi szagom van, úgyhogy sajna ez nem vált be. Azért nem adom fel, keresek másik receptúrát.

Egyelőre ennyit csináltam, de lesz még több is :)

Mademoiselle írta...

Nos, a dezodorról azt elfelejtettem elmondani, hogy nem azonnal hatásos ha az ember épp csak leáll az aluminiumos szerekkel.
A aluminiumosok úgy dolgoznak, hogy teljesen eltömítik, blokkolják az izzadságmirigyekműködését, megakadályozva ezzel az izzadást. Ha abbahagyod a használatukat, akkor úgy 1-2 hétig bármit is kensz magadra, büdibb leszel mint egy pumaketrec, büdibb mint valaha egész életedben, mégpedig azért, szépen lassan kidugulnak az eltömődések, és kipucolódik minden méreganyag, ami az évtizedek alatt ott felhalmozódott. Ezt a kitisztulást ki kell böjtölni sajna, ha valaki dolgozik akkor érdemes olyankor elkezdeni ha szabin van, ha otthon tud lenni az ember, akkor 1-2 hétig napi kétszer is érdemes megmosni a hónaljat, és bekenni, és akkor nem szaglik annyira az ember lánya. Aztán ha kitisztult, akkor már minden oké, akkor megint elég napi egyszer bekenni, és hatásos lesz. A házidezodorok működési mechanizmusa egész más, mint az aluminiumé, a háziszerek hagyják, hogy tisztuljanak a mirigyek, a benne lévő olajok pedig közömbösítik a bacikat amik büdit csinálnak. Normálisan ha egy nő naponta tisztálkodik, akkor nem kéne büdösnek lennie a hónaljának. Persze más kérdés ha nagyon meleg van, vagy műszálas ruhát visel, de ez utóbbi miatt is azért lesz büdös, mert zárt, levegő nélküli dunsztban jobban szaporodnak a bacik amik nem jó illatúak.

Ismerek olyan nőket, akik vegetáriánusok, nekik még a húsevés sem piszkál bele az anyagcseréjükbe, azok például semmiféle dezodort nem használnak, mert egyszerűen semmi szaga nincs az izzadságuknak a napi tisztálkodás mellett.

Amíg kitisztul a méreganyag, addig még akár bőrpír is jelentkezhet, én akkoriban nem is használtam dezodort, hanem naponta kétszer, vagy ha éreztem, hogy egy kicsit büdi, akkor a kád fölé hajolva gyorsan megmostam a hónomalját, jó szárazra töröltem, és bekentem bibikrémmel. Kábé másfél hétig tartott, és egyszercsak azt vettem észre este, hogy csak reggel mosakodtam meg, és mégsem vagyok büdi. És akkor utána már jöhetnek a biodeók :-)

Kriszta írta...

Hű, köszi szépen a kimerítő választ!
Bár azt tudtam, hogy hogy működik az alumíniumos és hogy a házi deo, azt nem tudtam, hogy van egy méregtelenítési szakasz (persze logikus). Én mondjuk már jó ideje leálltam az alumíniumos cuccokkal, a CD nevű golyós deóban u.is ez nincs, viszont akkor valószínűleg van más, ami hasonló módon működik.
Én nem tudom, sokszor már arra gondolok, hogy valami ufo vagyok, mert világéletemben nagyon izzadtam és ez még évtizednyi vega létem alatt is szagos volt :(
A bőrpír egyébként nálam is jelentkezett az első napon a krémdeótól, sőt eléggé mart is. De aztán később már nem.

Tényleg köszi az infót, akkor nekiállok "böjtölni" szép türelmesen :)