2011. szeptember 4., vasárnap

csipkézem a lelkem is...

A minap elcsábultam egy kicsike, pár oldalas újságra, amiben csodálatos horgolt csipkék vannak, a mintáikkal együtt, és noha felőlem a rajzokat és leírásokat éppenséggel hottentottául is írhatták - pont annyit értettem meg belőlük, mint franciául - azért nyálcsurgatva lapozgattam oda-vissza az elejétől a végéig nagyjából úgy egy milliószor. Végül úgy döntöttem, hogy most már juszt is nekifekszem a horgolásnak, és megtanulom, ha beledeglek is, mert nonszensz, hogy már az egész világ tud horgolni, csak én nem. Az elmúlt két évben körülbelül egy tucatszor ültem le már ugyanezzel a sziklaszilárd elhatározással, olvastam könyveket, leírásokat, néztem videókat óraszám, de semmi, még egy rendes láncot se sikerült alkotnom, nemhogy pálcákat és tsait. Az anyukám mondta ugyan, hogy semmi baj csak próbálkozzam, semmi az egész, épp csak rá kell éreznem a mozdulatokra, és akkor magától megy majd a horgolás, mint a karikacsapás. Megint - mint mindig - kiderült, hogy az anyukámnak van igaza, tegnap leültem, elővettem egy jó vastag fonalat meg egy hozzá való horgolótűt, kerestem egy szimpatikusnak látszó horgolás videót, és nem is tudom mi történt, de a kezem valahogy magától kezdett el mozogni, és 20 perccel később már ott volt egy nagyikoczka a tenyeremen. Dobtam egy hátast. Aztán hogy ki ne jöjjek a frissen szerzett gyakorlatból, menten csináltam még egy nagyikoczkát, és megterveztem egy babatakarót az enyári születésű unokaöcsémnek, majd azzal a megnyugtató prevízióval mentem aludni, hogy ha nagyon-nagyon sokat gyakorolok, akkor majd egyszer talán a messzi-messzi jövőben én is tudok olyan finomságos csipkecsodákat horgolni, mint amiket az újságomban láttam. Reggel aztán gondoltam egy nagyot, leültem, elővettem egy jó vékony horgolófonalat (10-es) meg egy hozzá való horgolótűt, kerestem egy szimpatikusnak látszó horgolás videót, és nem is tudom mi történt, de a kezem valahogy magától kezdett el mozogni, és 2 órával már ott volt egy horgolt kis csipkemicsoda a tenyeremen (lásd képen). Na akkor dobtam csak a hátasokat igazán! Hisz ez könnyű, hiszen ez piszok egyszerű!!! Bónuszként még a rajzolt mintákat is sikerült kikódolnom, úgyhogy lehet hogy belefogok valami nagyobb lélegzetvételű tsudaterítőbe, de igazán.Az igazi persze az lenne, ha olyan szépen faragott kis pálcikákkal tudnék csipkét verni, mint azok az aranyos öreg nénikék, de az még arrább van. Mindenesetre én máris beszereztem pár ilyen pálcikát, és ezeken tartom a csipkéimet, szalagjaimat.

Hasznos videók, amikből én tanultam:
- alapok a kezdőknek: ITT és ITT
- nagyikoczka: ITT
- a képen látható csipkemicsoda: ITT
- recehorgolás tutorial (ezt még nem próbáltam, de feltett szándékom): ITT

+ francia jelmagyarázat: ITT

14 db. zsibongó tömeg:

jozseva írta...

Hát ,ahogy elnézem ezeket,kezdőből rögtön középhaladó lettél,nagyon szép munka,gratulálok,csak így tovább, várom az újabb remekeket !

Laucica írta...

Tépem a hajamat, tépem, tépem, egyszer most már nekem is le kell ülnöm, hátha, mert ez a kis terítő szuperszépséges, és nemártényleg olyan egyszerű!! A kötés mellett a horgolás a másik nagy mumusom.

Monika írta...

Hát Mamzi, én nem tudom,hogy Neked hogyan kezd el magától beindulni a kezed és ilyen meseszépeket horgolni!!!!! DE veled örülök,csak szomorú is vagyok,mert az én kezem nem indul el.....

Mademoiselle írta...

Köszönöm :-))
Olyan boldog vagyok, a Danikának öt percenként meg kell csodálnia, hogy mit alkottam .-)))

Laucica, nagyon könnyű tényleg! Próbáld ki, neked ez gyerekjáték lesz a hajócsipke után! A hajócsipke ezerszer nehezebb!

jancsibohi írta...

hmmm... azon gondolkodom, hogy az a nagyikoczka, amiből takarót lehet csinálni vajon ugyanaz a kocka, amit a nagyim mutatott egyszer régen? azt mesélte, hogy régen ebből csináltak takarót, úgy hogy összevarták a ülönböző színű kockákat. szerinted ez ugyanaz lehet?

Mademoiselle írta...

jancsibohi, én azt gondolom, hogy az lehet, igen. Ha rákeresel a gugliban arra, hogy granny square blanket, akkor temérdek ilyet mutat.

jancsibohi írta...

ó nem, ez nem az. amit nekem mutatott az egy tömör kocka volt, nem ilyen kerek-lukacsos. és valószínüleg egyszerűbb is, mert képes voltam megcsinálni 8 évesen. :o))
ezt is megmutatta, de ezt nem próbáltam ki.

dióhéj írta...

kéremszépen a horgolás bibliájába is van nagyon sok szép hasonló minta és szépen érthetően van leírva, fotókkal, rajzokkal :)

tényleg nagyon szép lett!

Halász Csilla írta...

Ügyi vagy :))

Kála írta...

Már ne haragudj, de aki tud hajócsipkézni, az tuti tud horgolni is :-D Nálam a horgolótűk békésen várják a kosárban, hogy egyszer hozzájuk is eljussak - viszont megérkezett a KÖNYV amin én nyálcsorgatok, úgyhogy már nem halogathatom sokáig... Csak az a 24 óra az a kevés :-D

(Ha esetleg érdekelt vagy kendőkben: http://www.amazon.com/Wrapped-Crochet-Kristin-Omdahl/dp/1596680768
ez a KÖNYV :-)

Anyinyóka írta...

Szuper ügyi vagy, én már a sokadik próbálkozás után kezdem feladni, de most adtál egy kis erőt, hogy újból nekiessek.

Laucica írta...

Egy szénaboglya, amibe belecsapott a villám rendezettebb, mint az az izé, amit én most kreáltam a kisterítős videót követve:)

mademoiselle írta...

:-)) Ne rögtön a csipkemicsodával kezdd, hanem valami egyszerűbbel, mint a nagyikoczka :-))

ancsapancsa írta...

Egy testvaj rákeresése miatt találtam rád, de kezdődő (újra-és újra feltámadó vágy, hogy megtanuljak) horgolási érdeklődésemet is kielégítetted! Köszi!