2011. április 18., hétfő

frivolitás, hajócsipke

Én már annyit csodáltam Laucica hajócsipkéit az elmúlt hónapokban, hogy nem bírtam tovább, és elhatároztam, hogy én is megtanulom, ha beledeglek is. Nos, nem esett semmi bajom, és a hajócsipke készítés is sokkal könnyebb, mint gondoltam. A hajócskákkal ugyan eleinte alaposan meggyűlt a bajom, még mindig égnek áll a hajam, ha azt hallom: "csomóátugrasztás", de ha csak egyszer is sikerül, akkor már mindig sikerülni fog. Az az egy bajom volt vele, hogy a hajócskákkal rendkívül lassan ment a munka, persze a gyakorlatlanságom miatt, de akkor is, szeretem a gyors sikerélményt, és ez elmaradt, el is ment tőle picit a kedvem. Aztán láttam itt-ott, hogy van ennek a technikának egy tűvel készíthető változata is, ami még a hajócskánál is könnyebbnek tűnt, sőt gyorsabbnak, belevágtam hát, és le vagyok nyűgözve az eredménytől. Ezek a darabok az első 1-2 napon készültek pár óra alatt:Azóta már annyit gyakoroltam éjjel-nappal, hogy mostanra a két mutató- és hüvelykujjamon rendes vízhólyag nőtt, úgyhogy pár napra visszatérek a hímzésemhez, de rendeltem már szép fekete horgolófonalat, amint az megjön, újra nekifekszem a frivolitásnak.

Ha valakit szintén érdekel ez a technika, jó szívvel ajánlom kipróbálásra, nem kell egyéb felszerelés hozzá, mint egy jóóóó hosszú tű, kb. 15-cm-es (különböző vastagságú fonalakhoz különböző vastagságú tűket lehet választani, pl. ITT. - ha kell segítség a beszerzéshez, szólj nyugodtan), egy 1-es horgolótű, és valami jó minőségű, puha, pamut horgolófonal, kezdetben érdemes 10-es vagy akár 8-as méretűt választani a tanuláshoz, és mondjuk nem fehéret, hanem ekrüt, mert azon nem látszanak meg annyira a kis koszos izzadságnyomok, ami az első daraboknál elkerülhetetlen.

További hasznos segédanyagok:

VIDEÓ 1 - remek anyag, erről tanultam meg a tű használatának alapjait, vagy ezerszer végignéztem.
VIDEÓ 2 - az osztott gyűrű készítésének bemutatása

Ingyen Minták 1 - a fenti képen látható darabok mintáit erről az oldalról vettem
Ingyen Minták 2 - itt is nagyon gusztusos kis minták vannak, körülbelül mindet-mindet akarom!

Hajócsipke tanfolyam - Anton weboldala is nagyon-nagyon hasznos, ha valaki a hajócskákkal próbálkozik, részletes leírást találni itt szinte mindenről, remek képekkel, és ami nekem nagyon sokat segített, az a minták olvasásáról szóló írása volt. (Amúgy Anton oldala az egyik legkedvencebb keresztszemes mintaoldalam is, csodás régi minták új rajzolatait készítette el, a napokban hímeztem a nagyimnak egy csodás törülközőt, amihez innen választottam mintát.)
Laucica hajócskás leírása - ez is nagyon klassz leírás, jó képekkel
Csomóátugrasztás - végül még egy videó hajócskával készített csipkéhez, én kizárólag erről értettem meg azt a nyamvadt csomóátugrasztás-dolgot, miután hat teljes órán keresztül téptem a hajam...

17 db. zsibongó tömeg:

Kála írta...

Óóó annyira szépek lettek a mintáid! És köszi, köszi a leírásokat! Most már tényleg neki kell állnom :-) Csak olyan bonyolultnak látszik...

Laucica írta...

Kála: NEM AZ!!!:)
Mamzell Anita: Ez a mai fiatalság! Semmi kitartás, minden kell rögtön, gyorsan!!!:P
Nagyon szép lett!!:) most már ránéztem erre a tűs dologra és az első amitől meghökkentem, hogy bal kézzel kell csinálni?? Nem megy, nem megy!!! Úgy összebénáztam (nem hajócsipketűvel próbáltam, hanem sima hosszúval, de az nem jelent semmit), hogy feladtam, ehh, végülis ha a másikkal jól vagyok, minek szaggassam cafatokra az idegeimet?:) De legalább most már értem, hogy miért lesz kicsit vastagabb a tűs, mint a hajós!:) U.i: köszönöm, hogy megemlítettél:)

Laucica írta...

ó és igen, ha tűvel csinálod, nem lesz szép kámeás hajócskád, bebebe!!!:)

Mademoiselle írta...

nahát! látod lehet hogy épp azért megy nekem könnyebben a tűvel, mert én balkezes vagyok! sokkal jobban rá áll a kezem, erre eddig nem is gondoltam!

Mademoiselle írta...

Attól még lehet szép kámeás hajócskám (mondjuk én szép faragottat szeretnék), legfeljebb kiakasztom a falra dísznek! végülis szép csipkeverő pálcáim is vannak, pedig nem tudok csipkét verni, viszont azokon tartom a szalagjaimat! beee ;-*

Mademoiselle írta...

Szerintem csak azért vastagabb ez a tűs, mert ezeket 8-as fonálból készítettem.

Laucica írta...

Én oviban átszoktatott exbalkezes vagyok:) Megszokás kérdése:)
Én is nagyon szeretnék egy szép faragottat, de még nem jutottam hozzá
http://grizzlymountainarts.blogspot.com/2009/02/three-muses-tatting-shuttle-and-needle.html egy ilyesmire fáj a fogam. Majd egyszer:) És nem csak dísznek, ejnye! A szép csipkeverőpálcákról eszembe jutott, hogy ma reggel olvastam, hogy magyar szokás szerint díszesen faragott verőkéket kellett jegyajándékba adni, erre a zuram bejelentette, hogy nem fogunk összeházasodni, ha ilyen követelményeket támasztok elé! Én mondom, nem jó irányba változik a világ!
Azért is vastagabb, mert a hajósnál közvetlenül a fonalra csomózol, a tűnél meg a tű vastagsága is ott van. Biztos, hogy egy vékonyabb fonalnál feltűnő a különbség, mert pl 80-ast már legalább gyöngyfűzőtűre kéne csinálni, hogy ne lifegjenek a csomók.

CathlenKata írta...

Ha beleszólhatok, mint zugolvasó:-)
Én is tűvel csipkézek,szintén videóról tanultam meg. Jobbkezes vagyok és nem okozott gondot.
2 féle tűm van 5.-ös a 20as horgolóhoz és 7es a nagyon vékonyhoz.

Hajóval most gyakorlok,mert bár a csomó olyan mint amilyennek lennie kell, a hajócskám nagy egy cseppet a kezemhez mérten.:-D Egyszóval bénázok rendesen. Talán egyszer csak sikerülni fog!

Szóval nem kellene olyan hamar feladni menni fog.....

Anton írta...

Köszönöm az oldalam dicséretét, és a hivatkozásokat.

(Anton)

sssajt írta...

én a tűt is, a hajócskát is a jobb kezemben fogom.
és aktuálisan azzal bajlódom, hogy valami értelmes is kikerüljön már a kezem alól. vagyis hogy végre egy mintát követve ilyen gyönyörűséges mintákat csináljak végre.
Laucica: valami mesés az a hajócska, amire vágysz. :-)

csipkelelkű írta...

Szépek lettek! (Az én első próbálkozásaim... jaj. Bár én zsákvarrótűvel kezdtem, aztán gyorsan átálltam a hajócskára, nekem az valahogy jobban kézre áll.)

Newsee írta...

Köszönöm hogy visszaadtad a hitemet, és igen, ha megtalálom a mérgemben eldobott hajócskámat ismét megpróbálom. Ugyanis nagyon tetszenek az elkészített csipkéid még ha tűvel is készítetted őket!

Mademoiselle írta...

Newsee, végül belevágtál újra? Hogy sikerült?

Klári írta...

Teljesen véletlenül tévedtem ide hozzád, és hipp-hopp visszaadtad az önbizalmamat frivolitás ügyben:)Komolyan kétségeim támadtak magamban, de most tűvel (igaz, még csak zsákvarrótű) egyre jobb dolgokat csinálok. Azóta is néha visszakukucskálok, mert szépeket alkotsz és jól írod le, jó olvasni. Köszi

Mariann írta...

Szia!
Lenne egy kérdésem. Még nem kezdtem neki a hajócsipkének, csak szemezgetek vele. Az érdekelne,hogy bármelyik mintát el lehet készíteni hajócska nélkül, csak tűvel?Előre is köszi.

Unknown írta...

Sziasztok!
Nagyon bejön nekem ez a tűvel készült csipke!
Mi ennek a pontos neve? Hogyan kereshetek rá mintákra? Angol neve?
Megírnátok a címemre?
tancoskata63@gmail.com
Hálás köszönet! :)
Kati

Unknown írta...

Szerbusztok, Nagyon tetszik a frivolitás, Próbálgatom, de az alapokat nem találom sehol, tudna nekem segiteni valaki 1,2 kérdésben? Milyen méretü tühöz, milyen fonal jó? és Minden fajta fonalból lehet ezt csinálni? Kőszőnőm