2012. június 2., szombat

Egy kenceficőr naplójából... I.

Idestova jó másfél éve már, hogy leszámoltam a bolti testápoló szerekkel, miután egy nap nekiduráltam magam, és minden itthon lévő szépészeti és higiéniai áru összetevőit áteresztettem az AntalVali Hatóanyagkeresőjén, és az az eredmény jött ki, hogy az addig használt holmik összetevőinek alig 1-2 %-a nem káros a bőrre, a többi mind méreg. Röviden szólva. Első nagy felgerjedésemben nekiestem a házi kencefice gyártásnak, felkutattam mindent, amit erről találtam, kevertem-kavartam, készítettem bonyolult és kissé kevésbé bonyolult krémeket, temérdek anyagot olvastam róla három nyelven, egyszóval leástam magam a téma fenekéig.
Azután kicsit lelohadt a lelkesedésem, és kezdtem a dolgot a praktikus oldaláról megközelíteni, átgondoltam, hogy mire van szükségem, és összeállítottam egy olyan kollekciót, ami egyrészt a saját és a férjem igényeihez lett igazítva, másrészt pedig az egyszerűség és beszerezhetőség követelményeinek is megfelel. Fontos volt, hogy olyan recepteket találjak, amiket nem tart sokáig elkészíteni, minél kevesebb alapanyagból állnak, és azok minél természetesebbek, egyszerre esetleg nagyobb mennyiséget is el lehessen belőlük készíteni, vagy pillanatok alatt összedobhatóak, és lehetőleg minden hozzávalót egyetlen helyen beszerezhessek jó áron. Hát mondhatom, disznó szerencsém volt, mert rátaláltam az Aroma-Zone nevű webáruházra, ami nagyjából a házi kenceficekészítés walhallája, az égvilágon minden kapható, megfizethető áron (már francia viszonyokhoz képest), és egyszerűen felfoghatatlan mennyiségű információval van telepakolva. Minden egyes terméknek saját adatlapja van, amin minden létező tudnivaló le van írva, hogy honnan származik, milyen tisztaságú, milyen a minősége, minden gyógyszertári adat róla, színe, szaga, meddig áll el, hogyan kell tárolni, milyen érzékenységű bőrre ajánlják, aztán részletesen le van írva, hogy miért jó a bőrnek, miért jó a hajnak, a körmöknek stb.
Aztán jönnek a receptek, amik meg vannak adva 50ml-es és 100 ml-es mennyiségre is, ezen belül a hozzávalók mennyiségét megadják grammban és ml-ben is. Megmondja, hogy ehhez a hozzávalók kb mennyibe kerülnek, mennyire nehéz elkészíteni, mennyi ideig tart elkészíteni, és hogy meddig áll el, milyen bőrre jó (ekcémás, száraz, zsíros, korpás, repedezett stb.)
A hatóanyagoknál (pl: Q10) hasznos táblázatokat ad arról, hogy mennyi kell belőle egy 50-100-200 grammos krémbe, és még az eszközöknek, tartótégelyeknek is van saját lapja, részletes tutoriallal a használatukról, tisztántartásukról stb.
Rengeteget tanultam belőle, és tanulok a mai napig, még egy év alatt sem értem a végére.

Most másfél év után arra gondoltam, hogy a számomra bevált és véglegesre kikísérletezett recepteket egy helyen összegzem itt a Kacatérián mondjuk három egymást követő posztban, hátha más is kedvet kap hozzá, és legalább nekem sem kell majd a hajamat tépve keresgélni az itt-ott kallódó cetliket, hanem végre egy helyen tartom majd őket.

Még a receptek előtt annyival szeretném kiegészíteni a mondandómat, hogy elsőre ez bizony nem kis befektetés, de idővel visszahozza az árát, sőt kezdetben nem is érdemes túl sok alapanyagot megvenni, mert kevésből is lehet jó dolgokat készíteni. Elég egy-két illóolaj, egyféle vaj (shea!), max 2-3 olajféle elegendő is, ezenkívül összegyűjthetünk alaposan kitisztított üres tégelyeket, üvegeket, így abba sem kell beleinvesztálni pénzt. Ami a felszerelést illeti, rendszeresíthetünk egy tűzálló üvegpoharat, én sokáig egyetlen ilyen pohárban kevertem az összes krémemet, meg egy kis tejforraló edényt a gőzfürdőnek.
A két legfontosabb eszköz azonban, amit nem nagyon érdemes megspórolni, mert felbecsülhetetlen segítséget nyújt a kotyvasztáshoz, az egy kozmetikai precíziós mérleg (én 17 euróért vettem az enyémet), illetve egy picike robotgép, pont olyan, mint a nagy konyhai, csak kicsiben, 6 euróba került, egy elemmel működik mindössze, és úgy kever, mint egy kisangyal. Ez utóbbit azonban ki lehet váltani egy tejhabosító alkalmatossággal is, azt mindenhol lehet kapni otthon is, olyan 700-800 forintért.

Az Aroma-Zone Magyarországra is szállítja ugyan a termékeit, de mivel ez egy magyar blog magyar olvasókkal, szeretnék segíteni a hozzávalók hazai felkutatásában, így összeszedtem pár magyar webáruház linkjét is, ahol be lehet szerezni alapanyagokat, tégelyeket és eszközöket, ahogy nézem elég jó áron, sok mindent olcsóbban is, mint itt Franciaországban, másokat viszont sajnos horror árakon, többszöröséért, mint itt, elég változó. Ezeket találtam ill. ismerem, ha tudtok még más helyeket is, akkor jelezzétek a kommentekben, én meg beleírom a posztba utólag:
- Bionom Biobolt
- Cosmio
- ökokuckó
- SheaNatura webáruház
- Naturkence webáruház

És végül jöjjön akkor pár recept, aztán holnap folytatom a többivel:

AJAKÍR (2 db.-hoz)

- 3 gr sheavaj
- 3 gr szőlőmag olaj
- 3 gr méhviasz
- 3 csepp B5 vitamin (pantenol)
- 10 csepp levendula illóolaj

Egy pici tálkában gőz fölött összeolvasztom a shevajat a szőlőmag olajjal és a méhviasszal, majd leveszem a tűzről, és hozzáadom még a cseppeket, majd villámgyorsan a stiftekbe töltöm, mert nagyon hamar megdermed a viasz miatt. Eleinte kicsit szerencsétlenkedtem a stiftekkel, nehéz volt beléjük tölteni a folyadékot, hogy ne boruljanak fel, vagy ne csorduljon túl, de a férjecském csinált nekem egy kis állványt, egy sima kis alakú kartondobozon vágott pár akkora lyukat, mint a stift, azóta is azt használom, csak beleállítom a stifteket, és már nem is kell aggódnom a borulás miatt. Miután beletöltöttem a cuccot, berakom őket a hűtőbe 10 percre a dobozzal együtt, utána már használható is. Én egyszerre négyet szoktam készíteni, egyet használok az éjjeliszekrényemen, egyet a táskámban, kettő meg szépen vár a sorára a hűtőben, így max két havonta kell újat készítenem, de inkább még ritkábban.


ARCRADÍR (1 adaghoz)

- 1 gr gomme xanthane (xantán gumi)
- 1 dl desztillált víz (de használhatunk hozzá virágvizeket
vagy lefőzött és kihűtött gyógyteát is)
- 1 ek darálatlan mák
- pár csepp uborkakivonat (elhagyható)
- 10 csepp levendula illóolaj

Na ez a xantán gumi nálam favorit, az AntalVali hatóanyagkereső ezt írja róla: "Biotechnológiai úton előállított gélképző. Nagyon jó bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik. A poliszacharidok közé tartozik." És tényleg az, ez egy nagyon gyorsan működő gélképző, azaz zselésítő anyag, por formájában kapható (a SheaNaturában pölö csak 150 forint 10 gramm, ami pont 10 adag arcradírhoz elég). Egy perc alatt össze lehet dobni belőle egy arcradírt fürdés előtt, még a legelfoglaltabb háziasszonyoknak is akad rá idejük. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen a por és víz aránya, ITT találhattok egy táblázatot róla, de én leggyakrabban az 1 deci víz + 1 gramm port használom, ez egy elfogadhatóan sűrű zselé lesz, amibe keverhetek még mindenféle jóságot, ami használ a bőrömnek. Leggyakrabban ez a jóság sima darálatlan mák szokott lenni, egy szűrőben alaposan átmostok belőle egy evőkanálnyit, és hozzákeverem a zseléhez, istenien lepucolja az elhalt hámsejteket, hozzáadok még valami illóolajat, általában levendulát, mert az nyugtatja a bőrömet, meg egy kis uborkakivonatot, mert az meg tele van vitaminnal, és fincsin hidratálja a bőrt, de nyugodtan kihagyható. Ez a mennyiség elég egy arcradírhoz, meg egy kézradírhoz, nem is szoktam belőle többet csinálni, hogy mindig friss legyen, hetente egyszer használom.
Ja még annyi, hogy ez a xantán gumi olyan gyorsan sűrűsít, mint az istennyila, először kimérem a vizet, külön a port (meglepően sok ám az az egy grammocska), és nagyon apró adagokban keverem bele a vízbe, folyamatosan keverve megállás nélkül. Ilyenkor nagyon hasznos a kis robotgép vagy a tejhabosító alkalmatosság.


ORRKENŐCS (1 kis tégelynyi)

- 4 gr sheavaj
- 4 gr extra szűz olivaolaj
- 2 gr méhviasz
- 7-7 csepp eukaliptusz és borsmenta illóolaj

Abszolút orrkenőcs függő vagyok, szeretek ugyanis lélegezni, úgyhogy én már megfázás előtt bekenem vele az orromat, télen minden este ezzel alszom el, úgyhogy mindig van itthon belőle. A shevajat, az olivaolajat, és a méhviaszt összeolvasztom gőz fölött, majd leveszem a tűzről, kicsit hűlni hagyom, belekeverem az illólajokat, kis tégelybe töltöm, majd berakom a hőbe egy fél órára. Aztán kiveszem és lehelyezem az éjjeliszekrényemen. Ősztől tavaszig elfogy két kis tégelynyi, aztán következő ősszel újat főzök.


Folyt. köv. holnap, új receptekkel, maradjatok velünk!

4 db. zsibongó tömeg:

Névtelen írta...

Szuper,tutira kifogom próbálni.Köszi,hogy megosztottad.

Üdv:
V. Andi

Mademoiselle írta...

örülök :-) majd meséld el hogy sikerült, ha kipróbáltad valamelyiket :-)

granatina írta...

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az Aroma-Zone-ra. Eddig nem simertem őket, és szuperjó honlap, valóban!
Én magam kb. két hónapja kaptam rá a házikenceficézésre, Cosmio lapja volt a kiindulópont, és a hajsampont, fogkrémet, arckérmet, testápolót már le is cseréltem az ő receptjei alapján ... Következhet a többi is!

granatina írta...

Ó, és természetesen grtulálok a blogokhoz, receptekhez! Nagyon sok jót találtam!