2011. január 25., kedd

DIY - levendulás testvaj (testápoló tömb) házilag

Bevallom őszintén, hogy a legislegelején még az egész házi kencefice-dolog csak azért keltette fel a figyelmemet, mert nagyon kreatív dolognak tűnt, csodás, egzotikus nevű dolgokat keverni-kavarni, amik aztán illatos, selyemfényű krémekké állnak össze, és főleg(!) mert csinos kis tégelyekbe, üvegcsékbe, szappanformákba lehet tölteni és a meghatottságtól párás szemekkel gyönyörködni bennük a polcon. Aztán alaposan utánaolvastam, és rájöttem, hogy azonfelül hogy milyen kreatív és szórakoztató elfoglaltság, még ráadásul tiszta, méreg- és vegyszermentes kozmetikumokhoz is jutok általa, amiket a bőröm olyan hálásan fogadott, és úgy megszépült rövid idő alatt, hogy mostanra már jóformán létkérdés lett, az ezzel együttjáró életmódváltásról nem is szólva. No, de mivel a Kacatéria inkább a kreativitás tere (illetve a kreativitás és praktikum ideális házasítása), itt inkább a szép részét szeretném megmutatni, hátha meghozom másnak is a kedvét a házi kozmetikum készítéshez.

A formába önthető testápolóvaj talán a legkönnyebben elkészíthető fajtája a házi kozmetikumoknak, pár perc alatt látványos eredmény érhető el, praktikus a használata, tiszta összetevőkkel táplálja a bőrt, sőt egy szép csomagolásban ajándékötletnek is kiváló.
Nincs más dolgunk, mint egy hőálló üvegpohárba kimérni a következőket:
- 30 gr shea vaj vagy kakaóvaj (bioboltokban, biowebáruházakban kapható, kakaóvaj némelyik gyógyszertárban is), vagy mindkettő
- 30 gr szőlőmag olaj (vagy másféle hidegen sajtolt olaj, ami szimpatikus, pl: olivaolaj, mandulaolaj stb.)
- 15 gr méhviasz
Gőzfürdőben teljesen megolvasztjuk, és hozzáadunk még egy mokkáskanál kukoricakeményítőt, levesszük a tűzről, majd amikor már kicsit kihűlt a folyadékunk, E-vitamin olajat (a tartósításért) és illólajokat csepegtethetünk bele ízlés szerint, jól elkeverjük, és formába öntjük. Érdemes szilikonformát használni, mert abból könnyű kibányászni, ha kihűlt. Nagyon csinos formákat lehet találni szilikonból, én ezt az enyémet például az ebayen vadásztam le (de az Etsyn is lehet kapni, kb 5 dolcsiért), de használhatunk hozzá muffinformát is szilikonból. A fönti mennyiségből egy "muffinnyi" testvajat készíthetünk.
Pár óra alatt teljesen megdermed a masszánk, és kész is a testápolónk. Az enyémbe levendula illóolajat csepegtettem, mert annak nyugtató, lazító hatása van, este tusolás után (vagy közben) bedörzsölöm vele a bőrömet, és úgy fogok durmolni, mint a bunda.

21 db. zsibongó tömeg:

Bebi írta...

Én zsibongok:))
Gyönyörű ez a forma...

Mademoiselle írta...

köszi :-) (a forma nevében is... :-D)

Flier Judit írta...

Nagyon-nagyon szép!

Kála írta...

Eszméletlen jól néz ki! Van szived elhasználni? :-D

Mademoiselle írta...

Igen, de csak azért mert bármikor önthetek újat :-) Amúgy nem lenne :-D

sample írta...

Köszönet a receptért és a csodás látványért is.Azt hiszem..... mennem kell...... vásárolni:)))))))

Főkolomp írta...

Köszönöm az inspirációt!
Nézz be hozzám légy szíves!

cinnamon írta...

Óóó, de kíváncsi vagyok, milyen lehet... milyen érzés utána a bőrön? Könnyen felszívódik? És hol tartod? Hűtőben kell, vagy meleg (fürdő)szobában sem plattyan szét?

Mademoiselle írta...

Zuhanyzás közben használom, mikor már tisztára mostam magam, akkor mintha újra szappanoznék végigdörzsölöm vele a vizes bőrömet, és utána már csak le kell itatni a vizet, és úgy kerülök elő a fürdőből, hogy egy füst alatt a krémezést is megejtettem. Nagyon klasszul felszívódik, és szobahőmérsékleten sem plattyan szét szerencsére, mert ha hűtőben tartanám, akkor majd megfagynék tőle használat közben :-)

Halász Csilla írta...

ez a forma gyönyörű..............
szeretnék egy ilyet :)segítenél??????
én nem találtam szépet az ebayn..

Mademoiselle írta...

Csillag, persze :-) írok emailt.

hana írta...

Mademoiselle, ha látod ezt, kérlek, írj nekem is! Gyönyörű ez a forma!

Mademoiselle írta...

Hana! Az Etsyn ha rákeresel a soap mold- kifejezésre, akkor egy csomó ilyet találni. Konkréten ezt azt hiszem a DIYMold is árulja, itt a linkje:
http://www.etsy.com/shop/diymold?page=1

Remélem találsz kedvedre valót :-)

Judilla írta...

"Megvettem" a recepted, és meg is csináltam ma. Igaz picit átvariáltam, mert én tégelybe raktam, így puhább állagúra csináltam.
Tettem bele még pici mézet is.
Köszönöm!!

Andika írta...

Szuper a leírás! Szeretném megcsinálni, de azt kérdezném, hogy az E vitamint lehet helyettesíteni A vitaminnal? Vagy annak nincs tartósító hatása? Sajnos csak A vitaminom van otthon, és jó lenne megcsinálni még a héten. Ha jól tudom ezeket a vitaminokat fel kell iratni dokival.

Jucus írta...

Nagyon "fincsi" lehet! Nekem csak egy kérdésem van: nem szárít?
Csodaszépek!

anairam58 írta...

Nogyon szepek.Meg probalnam en is a retzeptet.Hütöben tartod?Nem olvad ha a fürdöszobaban tartom?
Bocs az irast,en roman vagyon es egy kicsit tudok magyarul...

Mademoiselle írta...

Szia!
nem, nem tartom hűtőben, mert nemigen olvad el szobahőmérsékleten, bár esetleg a fűtési szezonban egy extrán fűtött fürdőszobában esetleg megpuhulhat, ezt nem tudom biztosan.

anairam58 írta...

Servus,
Köszonöm a valasot.Sok boldogsagot kivanok neked.

Kriszta írta...

Szia!
Én is fogok csinálni ilyet hamarosan, ajándékba is. Az lenne a kérdésem, hogy valamire rá kell tenni és úgy tartani a fürdőben, ugye? Mint egy szappant pl.? Mert akkor egyből azt is akarok majd hozzá csomagolni.
Vagy te miben tárolod?

vica rácz írta...

Szia, ha nem teszek bele e vitamin olajat, akkor mi baja lehet? Sajna nem tudok azt beszerezni. Koszi a valaszt, udv vica